Kategórie
 
 
 
 
 

Akné v dospelosti

Aktualizované: 9.9.2020

Čo spôsobuje akné a škvrny u dospelých?

Aj keď je to frustrujúce, nie je nezvyčajné, že akné pretrváva do 30., 40., prípadne viac rokov, alebo sa dokonca po prvýkrát objaví až v dospelosti. Dermatológovia tomu hovoria „akné začínajúce v dospelosti“. Je to bežnejšie u žien ako u mužov. Tento proces sa vždy začína upchatými pórmi, ktoré môžu súvisieť s jedným alebo s viacerými nasledujúcimi faktormi:

 
Kolísajúca hladina hormónov

Ženy často pociťujú kolísanie hormónov v období menštruácie, počas tehotenstva, v období menopauzy a po vysadení (alebo začatí) antikoncepcie. Hormonálna nerovnováha môže spôsobiť vyrážky a nedokonalosti pleti.

Stres

Keď sme v strese, naše telo produkuje viac androgénov, druh hormónu, ktorý stimuluje mazové žľazy a vlasové folikuly v pokožke, čo môže viesť k akné.

Rodinná anamnéza

Neobviňujte svojich rodičov, ale výskumy ukazujú, že niektorí ľudia môžu mať genetické predispozície na akné.

Výrobky pre starostlivosť o vlasy a pleť

Ak máte akné v dospelosti, uistite sa, že váš čistiaci prostriedok, hydratačný krém a krém na opaľovanie sú označené ako nekomedogénne a neobsahujú oleje, kvôli ktorým by mohlo dôjsť k upchávaniu pórov.

Vedľajší účinok liekov

Akné môže byť vedľajším účinkom niektorých liekov. Ak máte podozrenie, že liek spôsobuje vaše akné alebo ho zhoršuje, nepokračujte ďalej v užívaní lieku, ale poraďte sa s lekárom, ktorý vám ho predpísal.

Nediagnostikovaný zdravotný stav

Niekedy je akné známkou zlého zdravotného stavu. Po diagnostikovaní a liečbe sa akné často odstráni.

Ako sa zbaviť akné a škvŕn

Akné u dospelých môže byť neuveriteľne frustrujúce, na šťastie sú k dispozícii účinné spôsoby liečby. Tu je niekoľko rád od dermatológov, ako udržiavať póry čisté a bez škvŕn:

  1. Vyberte si výrobky na pleť so sklonom k akné. Na obale hľadajte nekomedogénne látky (to znamená, že nebudú upchávať póry) a neobsahujúce oleje. Výrobky, ktoré odlupujú povrch pokožky, pomáhajú udržiavať póry čisté.
  2. Skúste zistiť, aká je príčina vzniku alebo pretrvávania vášho akné. Liečba akné sa zameriava na rôzne príčiny akné. Benzoyl peroxid redukuje p. acnes baktérie, ktoré sa môžu rozširovať po upchatí pórov; kyselina salicylová uvoľňuje póry, aby boli čisté; a retinoidy uvoľňujú póry a znižujú mastnotu.
  3. Postupujte podľa pokynov. To, koľko a ako často používate niektoré produkty starostlivosti o pleť môže byť veľmi významné. Príliš malé množstvo môže byť dôvodom, že akné stále pretrváva, ale príliš veľké množstvo môže pokožku naďalej podráždiť.
  4. Neumývajte si zbytočne tvár ani ju nasilu nešúchajte. Dermatológovia odporúčajú jemne si umyť tvár ihneď po prebudení, večer, keď ste pripravení ísť do postele a keď sa vám tvár spotí. Častejšie umývanie a vysušovanie pokožky môžu Vaše akné skutočne zhoršiť. Ak vaša pokožka cíti, že je suchá, bude produkovať viac oleja.
  5. Roztierajte produkty na akné na celú pleť, ktorá je náchylná na akné, nielen na škvrny. Aplikácia tenkej vrstvy na pokožku náchylnú na akné pomáha liečiť existujúce akné a predchádzať novým vyrážkam.
  6. Dajte liečbe svojho akné šancu. Liečba akné si vyžaduje vytrvalosť a trpezlivosť. Zlepšenie môžete vidieť za 4 až 6 týždňov, ale rozjasnenie pleti môže trvať mesiace alebo dlhšie.

 

Niekoľko ďalších tipov na prevenciu akné a nežiadúcich škvŕn na pokožke:

Počas celého dňa sa snažte dotýkať tváre čo najmenej. Odolajte nutkaniu vytlačiť či prasknúť akné, môže to viesť k zjazveniu.

Umývajte si ruky pravidelne, najmä pred nanášaním krémov, telových prípravkov alebo make-upu.

Pred spaním si vždy odstráňte make-up.

Často umývajte všetko, čo príde do styku s pokožkou náchylnou na akné. Odumreté bunky pokožky, baktérie a nečistoty majú tendenciu hromadiť sa na oblečení, povlakoch na vankúše, čapiciach a okuliaroch, čo môže viesť k upchávaniu pórov.

Udržiavajte pokožku hydratovanú, aby ste zabránili tvorbe nadbytočného kožného mazu.

Vyberte si make-up pre citlivú pokožku a vyhýbajte sa produktom na báze oleja.

Chráňte pokožku pred priamym slnečným žiarením. Môže spôsobiť, že pokožka bude produkovať viac mazu. Niektoré lieky na akné môžu tiež zvýšiť riziko spálenia.

 

 

Späť na blog "Tipy a triky s kozmetikou Neostrata"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia