Kategórie
 
 
 
 
 

Čo spôsobuje suchú pokožku?

Aktualizované: 8.9.2020

Problémy so suchou pokožkou nastávajú vo chvíli, keď si nedokáže udržať dostatok vody, lipidov a olejov, ktoré ju udržiavajú zdravú. V dôsledku toho sa poškodí kožná bariéra a pokožka bude vyzerať a cítiť sa suchá, drsná, šupinatá a svrbivá.

Znaky a príznaky suchej pokožky sa pohybujú v rozmedzí od miernych až po závažné a môžu sa líšiť v závislosti od veku, súčasného zdravotného stavu a faktorov okolitého prostredia, ale väčšinou zahŕňajú aspoň jeden alebo viacero z nasledujúcich príznakov:

  • Koža, ktorá je na pohľad a dotyk drsná alebo šupinatá
  • Pocit pnutia pokožky, najmä po kúpaní alebo plávaní
  • Svrbenie
  • Pálenie, štípanie alebo začervenanie
  • Jemné linky v pokožke
  • Zrohovatená, drsná, popraskaná pokožka
  • Šedá až ,,popolavá,, (šedivá) pokožka

Čo spôsobuje suchú pokožku?

Každý môže mať problémy so suchou pokožkou. Jej pôvodcom býva najčastejšie životné prostredie, avšak dôležitú úlohu môže zohrať aj genetika a niektoré choroby. Medzi príčiny suchej pokožky môže patriť ešte jedna z nasledujúcich možností:

Podnebie
Pokožka je všeobecne najsuchšia v zime, keď klesá teplota a vlhkosť. Zima môže rovnako zhoršiť už existujúce kožné ochorenia (napríklad ekzémy a psoriázu).

Nízka vlhkosť
Zima je najhorším obdobím  pre suchú pokožku kvôli nízkej vlhkosti vzduchu. Systém ústredného kúrenia v domácnostiach (klimatizácia môže tiež spôsobiť suchú pokožku) odvádza veľkú časť vlhkosti zo vzduchu a tak môže zhoršovať stav suchej pokožky.

Kúpanie a plávanie
Dlhodobé sprchovanie alebo kúpanie v horúcej vode môže zbaviť kožnú bariéru vzácnych lipidov. Rovnaký efekt môže mať aj časté kúpanie v silne chlórovaných bazénoch.

Nevhodné čistiace prostriedky
Nevhodné zásadité mydlá a čistiace prostriedky môžu tiež pokožke spôsobovať problémy. Normálna pokožka má rovnováhu vlhkosti a olejov a je mierne kyslá pri pH ~ 5,0. Mydlá bývajú omnoho zásaditejšie s pH ~ 10,0. Pokiaľ používate syntetické čistiace prostriedky, lepšou voľbou sú prostriedky s pH blízkym zdravej pokožke.

Vystavovanie sa slnečnému žiareniu
Nadmerné opaľovanie sa v akomkoľvek podnebí môže pokožku vysušiť. UV lúče prenikajú hlboko pod povrch pokožky, čo vedie k vráskam a ochabnutiu pokožky. Pokožka vystavená slnečnému žiareniu postupne stráca vlhkosť a éterické oleje, vďaka čomu vyzerá suchá, šupinatá a predčasne zvrásnená.

Životný štýl

Naše každodenné návyky, stres a strava môžu mať vplyv na našu pokožku. Nedostatok spánku, zvýšený stres, fajčenie a konzumácia alkoholu môžu prispieť k vysušeniu a predčasnému starnutiu pokožky.

Genetika
Každý z nás sa narodil s rôznym typom pokožky (napríklad suchou, normálnou alebo mastnou) a s jej odlišnou citlivosťou. Predpokladá sa, že náš typ pokožky súvisí s genetikou a s tým, prečo sa u niektorých ľudí vyvinú kožné ochorenia ako ekzém, ichthyosis vulgaris a psoriáza.

Vedci zistili, že niektorí ľudia majú génovú chybu, ktorá spôsobuje v pokožke nedostatok proteínu, ktorý sa nazýva filagrín. Tento proteín je nevyhnutný pre funkciu bariéry pokožky a pomáha vytvárať na povrchu pokožky ochrannú vrstvu, ktorá udržuje vodu a chráni ju pred vonkajšími vplyvmi prostredia. Redukcia alebo úplná absencia tohto dôležitého proteínu vedie k zhoršeniu tvorby kožnej bariéry.

Starnutie
Ako starneme, máme tendenciu strácať kolagén a prirodzené mastné sekréty zo žliaz našej pokožky. Normálna regenerácia buniek sa spomalí, rovnako tak aj naša kožná bariéra je slabšia a nedokáže sa tak ľahko ,,opraviť,,. Ak to spojíme s vplyvom životného prostredia, hormonálnymi zmenami a akýmikoľvek zdravotnými problémami alebo liekmi - máme recept na suchú pokožku.

Lieky
Existujú lieky, ktoré spôsobujú suchú pokožku znížením obsahu vody v stratum corneum. Medzi bežné lieky, ktoré môžu spôsobiť suchú pokožku, patria lieky obsahujúce retinol alebo lieky na akné alebo krvný tlak.

Starostlivosť o suchú citlivú pokožku

Ideálna starostlivosť o suchú a citlivú pokožku by mala znižovať jej suchosť, podráždenie a svrbenie, ako aj zlepšovať jej vzhľad a ochranné funkcie tým, že pomáha obnoviť jej bariéru.

Cleanser

Suchá, citlivá pokožka potrebuje jemný čistiaci prostriedok bez mydla a vôní. NEOSTRATA® Facial Cleanser jemne čistí a optimálne pripravuje suchú pokožku na ďalšiu starostlivosť. Obsahuje nedráždivú polyhydroxykyselinu (PHA), o ktorej je známe, že sa ľahko odlupuje bez toho, aby vysušovala ochrannú bariéru.

Sérum

Aplikácia séra pred nanesením hydratačného krému poskytne suchej pokožke výborný základ a dodá jej ochrannú vrstvu. Vyskúšajte naše NEOSTRATA® Bionic Face Serum s 10% polyhydroxykyselinou biónovou, silným antioxidantom, ktorý pomáha podporovať bariéru pokožky a chráni ju pred vplyvmi životného prostredia.

Hydratácia 

Najlepšie hydratačné produkty pre suchú pokožku obsahujú kombináciu zvlhčujúcich zložiek, ktoré zabraňujú strate vody a obnovujú hydratáciu pokožky. NEOSTRATA® Bionic Face Cream poskytuje intenzívnu hydratáciu, pomáha upokojiť a oživiť vzhľad namáhanej pokožky. Je tiež nekomedogénny a neobsahuje vonné látky - ideálne pre suchú a citlivú pokožku. 

NEOSTRATA® Bionic Lotion pomáha posilňovať pleť tváre a pokožku tela zmesou vysokoúčinných 15% polyhydroxykyselín (PHA), ktoré priťahujú a viažu vlhkosť na pokožku. Je zložený tak, aby jemne odlupoval a vyhladzoval drsnú a suchú pokožku. Zároveň poskytuje regeneračné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pred nežiadúcimi vplyvmi prostredia.

Očný krém

Pokožka okolo Vašich očí je jemnejšia a tenšia ako iná pokožka tváre, čo môže byť pre ľudí so suchou pokožkou ešte väčší problém. NEOSTRATA® Eye Cream PHA v podobe ľahkého krému kombinuje anti-aging technológiu polyhydroxykyselín (PHA), o ktorej je známe, že chráni bariéru pokožky, obsahuje výživné oleje a kyselinu hyalurónovú. Vďaka týmto zložkám Vašu pleť dokonale hydratuje a upokojuje jemné očné okolie.

Opaľovací krém

NEOSTRATA® Sheer Physical Protection SPF 50 kombinuje silné antioxidanty s komplexom polyhydroxykyselín (PHA) na ochranu a podporu bariéry pokožky pred nepriaznivými vplyvmi životného prostredia. Je zložený výhradne z minerálnych látok na ochranu proti slnečnému žiareniu a to konkrétne z oxidu zinočnatého a oxidu titaničitého. Vhodný na celoročné i každodenné používanie ako ochrana citlivej pleti pred slnečným žiarením.

 

 

Späť na blog "Tipy a triky s kozmetikou Neostrata"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia