Kategórie
 
 
 
 
 

Čo spôsobuje vrásky?

Aktualizované: 9.9.2020

Máte pocit, že vrásky sú nevyhnutnou súčasťou starnutia? Pravdou je, že vrásky sú spôsobené kombináciou faktorov, z ktorých väčšinu máme vo vlastných rukách. Normálna zdravá pokožka je všeobecne dobre hydratovaná, má hladkú štruktúru, rovnomerný tón, neporušenú bariéru a dostatok kolagénu a elastínu - bielkovín, ktoré pomáhajú udržiavať a zostávať pevnou.

S pribúdajúcim vekom sa naša pokožka prirodzene stenčuje, vysušuje, je menej elastická a menej schopná sa chrániť pred každodenným poškodzovaním vplyvom vonkajšieho prostredia. To vedie k tvorbe vrások, záhybov a liniek na pokožke.
Ale nerobte si starosti. Aj keď sa nedá zabrániť genetike a chronologickému starnutiu, fyzickým príznakom starnutia, ktorých súčasťou sú vrásky sa zabrániť dá, ak nie úplne tak aspoň čiastočne.

Viditeľné známky starnutia:

  • Jemné linky a vrásky
  • Hrubá, suchá, svrbiaca pokožka
  • Ochabnutá pokožka - strata elastického tkaniva (elastínu a kolagénu) spôsobí, že pokožka bude voľne visieť
  • Nerovnomerná pigmentácia, tmavé škvrny a škvrnitý vzhľad
  • Krehká a priehľadá pokožka - spôsobená stenčením epidermy (povrchovej vrstvy kože) a dermy (vrstvy kože pod epidermou)
  • Pokožka citlivejšia na povrchové zranenia  - spôsobené tenšími cievnymi stenami a tenšou, menej ochrannou dermálnou vrstvou 
  • Pokožka náchylnejšia na vznik kožných porúch, ako je prekancerózna keratóza

Vaša pokožka rozpráva príbeh vašich životných skúseností

Od narodenia,  počas celého života je naša pokožka vystavená množstvu vnútorných a environmentálnych faktorov. Naše telo prirodzene reaguje na tieto faktory, čo vedie k biologickým a klinickým príznakom starnutia.

Voľné radikály produkované nerovnováhou oxidačných a antioxidačných procesov nazývaných oxidačný stres spôsobujú starnutie tým, že poškodzujú bunky pokožky. Čím viac škôd spôsobujú, tým väčšia je šanca na vznik vrások a ďalších príznakov starnutia. Tieto voľné radikály sú vyvolané mnohými environmentálnymi faktormi, ako sú UV lúče, fajčenie, znečistenie ovzdušia, ozón a v neposlednom rade strava ktorú konzumujeme.

Sedem environmentálnych faktorov, ktoré majú vplyv na starnutie pokožky:
 

  • Slnečné žiarenie
  • Znečistenie vzduchu
  • Tabakový dym
  • Teplota
  • Výživa
  • Stres
  • Spánok

Slnečné žiarenie

Vystavenie pokožky slnečným lúčom je jednou z hlavných príčin starnutia pokožky prostredníctvom oxidačného stresu a zápalu pokožky. UVA lúče prenikajú do najhlbších vrstiev pokožky a UVB lúče spôsobujú spálenie, tak nakoniec vedú k predčasnému starnutiu a tvorbe vrások. Vedeli ste však, že fotostarnutie je predovšetkým výsledkom denného vystavovania pokožky nízkym dávkam UV žiarenia, ktoré v čase vystavenia nespôsobuje viditeľné zmeny, ale časom vedie k väčším biologickým zmenám? V skutočnosti sa predpokladá, že až 80% starnutia tváre má na svedomí denné, chronické vystavenie slnku, čo sa označuje ako náhodné vystavenie sa slnku počas každodenných činností - prechádzky so psom, preberanie pošty, šoférovanie v aute atď.

Znečistenie ovzdušia a ozón

Vedci zistili, že okrem ultrafialového žiarenia sú v našom okolí znečisťujúce látky ako polycyklické aromatické uhľovodíky (chemikálie, ktoré sa uvoľňujú pri spaľovaní uhlia, benzínu, smetí alebo tabaku), prchavé organické látky (prítomné vo farbách, povrchových úpravách a výfukových plynoch automobilov), oxidy, pevné častice, ozón a cigaretový dym. Všetky tieto spomínane látky spôsobujú značné poškodenie kože. Znečistené ovzdušie tiež zvyšuje nebezpečenstvo voľných radikálov. Tým, že vyvolávajú oxidačný stres, poškodzujú bunkové štruktúry a vyčerpávajú prírodné antioxidanty v pokožke, tieto znečisťujúce látky môžu viesť k zápalu, hyperpigmentácii (tmavé škvrny), strate kolagénu, dehydratácii a zvýšenej citlivosti pokožky.

Tabakový dym

Fajčenie zvyšuje množstvo voľných radikálov v pokožke a urýchľuje prirodzený proces starnutia, ktorý spôsobuje vrásky na tvári, najmä okolo úst, horných pier a očí.
Nikotín v cigaretách spôsobuje zúženie krvných ciev a zhoršuje prietok krvi v najhlbších vrstvách kože. Vďaka menšiemu prietoku krvi vaša pokožka nedostáva toľko kyslíka a dôležitých živín, ako je napríklad vitamín A, čo vedie k suchej a matnej pokožke.
Viac ako 4 000 chemikálií v tabakovom dyme tiež poškodzuje kolagén a elastín. Vďaka tomu pokožka začne predčasne ochabovať a ,,krčiť sa,,. Fajčenie je tiež spojené so zvýšeným rizikom akné, psoriázy a rakoviny kože. Potrebujete ďalší dôvod na to, aby ste skoncovali s fajčením?

Teplota

Štúdie naznačujú, že teplo a UV žiarenie môžu hrať dôležitú úlohu pri predčasnom starnutí pokožky. Opakované a dlhodobé vystavovanie sa vyšším teplotám spôsobuje pokles ochranných hladín antioxidantov v pokožke a rozpad kolagénu, ktorý môže urýchliť rýchlosť starnutia pokožky. Vystavenie pokožky chladnému počasiu spôsobuje vysušenie a dehydratáciu pokožky, čo má za následok lepší vzhľad povrchových línií a vrások.

Výživa

Všetko čo skonzumujete sa počíta pre Vaše telo a pokožku. Výskum ukázal, že strava bohatá na antioxidanty môže oddialiť účinky starnutia. Vyšší príjem vitamínu C je spájaný s nižšou pravdepodobnosťou vzniku vrások, zatiaľ čo konzumácia príliš veľkého množstva cukru, tukov a sacharidov je spojená s vyššou pravdepodobnosťou vzniku vrások. Strava bohatá na ovocie a zeleninu je nevyhnutná pre celkové zdravie tela a pokožky.

Stres

Stres ovplyvňuje vašu myseľ, telo a pokožku. Výskum ukázal, že stres môže spôsobiť vrásky a chronický stres môže prispieť k predčasnému starnutiu. Stresový mechanizmus „bojuj alebo uteč“ spúšťa produkciu kortizolu, primárneho stresového hormónu, o ktorom je tiež známe, že rozkladá kolagén v pokožke. Čím viac ste v strese, tým viac kortizolu Vaše telo produkuje a tak nie je schopné držať krok s obnovou elastínu a kolagénu.

Spánok

Spánok je čas, kedy sa telo uzdravuje, obnovuje a vylučuje toxíny z pokožky. V nedávnej štúdii vedci zistili, že tí, ktorí nespali dobre, vykazovali viac príznakov starnutia pokožky, vrátane jemných vrások, nerovnomernej pigmentácie a zníženej elasticity pokožky. Vedci tiež zistili, že tí, ktorí si dopriali kvalitný spánok, sa rýchlejšie zotavili zo stresových faktorov na pokožku, ako sú slnko a toxíny z vonkajšieho prostredia.

7 spôsobov ako eliminovať predčasné starnutie pokožky:

  1. Pamätajte, že vzhľad Vašej pokožky viete až z 80-tich % ovplyvniť práve vy! Aby sa zabránilo predčasnému starnutiu pokožky, odborníci odporúčajú nasledujúce tipy:
  2. Chráňte pokožku pred slnečným žiarením. Nevystavujte sa zbytočne priamemu slnečnému žiareniu a použite krém na opaľovanie, ktorý je širokospektrálny, SPF 30 (alebo vyšší) a vode odolný. Nosenie slnečných okuliarov môže pomôcť znížiť počet škvŕn a vrások spôsobených škúlením či žmúrením.
  3. Prestaňte fajčiť. Aj keď vrásky nemusia úplne zmiznúť, návrat normálneho prietoku krvi vráti kyslík a živiny späť do buniek pokožky a zmierni zápal. Retinoidy a antioxidanty, ako sú vitamíny C a E, pomôžu prinavrátiť zdravú pokožku.
  4. Konzumujte zdravú a vyváženú stravu. Výskum naznačuje, že strava s nadmerným obsahom cukru alebo iných rafinovaných sacharidov môže urýchliť starnutie. Strava, ktorá je bohatá na ovocie a zeleninu bohatá na antioxidanty, je nevyhnutná pre prevenciu poškodenia buniek, ktoré vedie k predčasnému starnutiu pokožky.
  5. Pravidelne cvičte. Štúdie ukazujú, že mierne denné cvičenie môže zlepšiť krvný obeh a posilniť imunitný systém, čím pokožka získa mladistvejší vzhľad. Fyzická zdatnosť, meditácia a dychové cvičenia sú tiež skvelými spôsobmi, ako odbúrať stres. Pokiaľ ste vonku, nezabudnite používať krém na ochranu pred slnkom.
  6. Doprajte si dostatok spánku. Odborníci odporúčajú priemernému dospelému človeku každú noc 7 až 9 hodín spánku. Ak ste unavení, prejaví sa to na vašej pokožke.
  7. Jemne si čistite pokožku. Čistenie môže Vašu pokožku podráždiť. Šetrné umývanie čistiacim prostriedkom bez mydla pomáha odstraňovať znečistenie, make-up a ďalšie látky bez toho, aby dráždilo Vašu pokožku. Nezabudnite si každý večer zmyť make-up, aby ste optimalizovali proces nočnej obnovy pleti. Každý deň používajte peeling a hydratačný krém. Peeling je jedným z najlepších spôsobov obnovenia pokožky. Séra a zvlhčovače zadržiavajú vodu v pokožke a pomáhajú tak obnoviť jej ochrannú bariéru a zabrániť oxidačnému poškodeniu.

 

NEOSTRATA® SKIN ACTIVE
Kompletná denná starostlivosť o pokožku na nápravu viditeľných známok starnutia:

Cleanser 

NEOSTRATA® SKIN ACTIVE Exfoliating Wash s polyhydroxykyselinami (PHA) vrátane kyseliny maltobionovej, o ktorom je známe, že exfoliuje a odstraňuje nečistoty z pórov, zvyšuje štruktúru a čistotu pokožky. Peniace zloženie s koncentrovaným botanickým komplexom výťažkov z aloe, harmančeka, uhoriek a rozmarínu pomáha osviežiť a oživiť Vašu pleť.

Sérum

Aplikácia séra pred nanesením hydratačného krému poskytne suchej pokožke výborný základ a dodá jej ochrannú vrstvu. NEOSTRATA® SKIN ACTIVE Tri-Therapy Lifting Serum zlepšuje vzhľad ochabnutej pokožky pomocou derivátu aminokyseliny AMINOFIL cieleného na hydratáciu vnútornej vrstvy pokožky, vďaka čomu je dosiahnutý liftingový (zdvihnutejší) vzhľad. Obnovuje tón s glukonolaktónom, polyhydroxykyselinou a antioxidantom, ktorý pomáha jemne odlupovať pokožku a podporovať rovnomernejší tón pleti. Kyselina hyalurónová s nízkou molekulovou hmotnosťou (LMW) dokonale hydratuje pleť.

Hydratácia

Najlepšie hydratačné produkty proti starnutiu pleti majú kombináciu výživných zložiek, ktoré zabraňujú strate vody a obnovujú hydratáciu pokožky.

Počas dňa: NEOSTRATA® SKIN ACTIVE Cellular Restoration je účinná kombinácia peptidov, extraktu z ovocných kmeňových buniek a kyseliny glykolovej, ktorá pomáha „nadýchanému“ vzhľadu pokožky a prispieva k vyhladeniu vrások. Vylepšené o polyhydroxykyseliny (PHA) a ďalšie silné antioxidanty, ktoré pomáhajú zvlhčovať, chrániť  a zlepšujú vzhľad suchej pokožky, ktorá je dôsledkom každodenných stresových faktorov životného prostredia.

Počas noci: NEOSTRATA® SKIN ACTIVE Dermal Replenishment hĺbkovo-hydratačný krém na tvár, ktorý obsahuje prvky aminokyselín pokožky a prírodné cukry nazývané Natural Moisturizing Factor (NMF), ktoré priťahujú vodu a pomáhajú posilňovať bariéru pokožky. Patentovaný AMINOFIL spolu s kyselinou maltobiónovou a technológiou NEOGLUCOSAMINE, poskytujú pokožke pevnejší vzhľad a znižujú výskyt vrások. Výsledky štúdie ukazujú, že Dermal Replenishment poskytuje až o 56% väčšiu ochranu pred kľúčovým mediátorom zápalu po tom čo bola pokožka vystavená stresujúcim vplyvom životného prostredia (UV, cigaretový dym, ozón, chlad, teplo / vlhkosť).

Očný krém

NEOSTRATA® SKIN ACTIVE Intensive Eye Therapy využíva rôzne mechanizmy na vylepšenie vzhľadu ochabnutej očnej pokožky. Náš patentovaný hydratačný očný krém s NEOGLUCOSAMÍNOM a omladzujúcimi peptidmi zlepšuje vzhľad podpornej kožnej bariéry pre pevnejší a zdravší vzhľad. Receptúra s obsahom kofeínu a kyseliny hyalurónovej pomáha zmierniť opuch v okolí očí a zároveň hydratuje očnú pokožku.

Opaľovací krém

NEOSTRATA® Sheer Physical Protection SPF 50 kombinuje účinné antioxidanty s komplexom polyhydroxykyselín (PHA), ktoré chránia a podporujú bariéru pokožky pred nežiadúcimi vplyvmi životného prostredia. Je zložený výhradne z minerálnych látok na ochranu proti slnečnému žiareniu a to konkrétne z oxidu zinočnatého a oxidu titaničitého s čírym, neviditeľným odtieňom.

 

 

Späť na blog "Tipy a triky s kozmetikou Neostrata"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia